Respektive (povedal by Ved viete kto), medzi dvomi jedlami travit nestihame.
24.decembra "007" sme sa svorne zisli okolo ATYPICKEHO vianocneho stromceka: bobulkovaneho listnatca, ktory francuzska mama (mam') vytrhla aj s korienkami pri ceste, a pysne zasadila do 20-litroveho demizonu. Iny kraj, iny mrav :*)
24.decembra "007" sme sa svorne zisli okolo ATYPICKEHO vianocneho stromceka: bobulkovaneho listnatca, ktory francuzska mama (mam') vytrhla aj s korienkami pri ceste, a pysne zasadila do 20-litroveho demizonu. Iny kraj, iny mrav :*)
Vianoce vo Francuzsku u mam' su uplne prehodene, nielenze po KAPROVI a zemiakovom salate niet ani chyru, ani slychu; tu sa darceky rozbaluju najprv a az potom sa vrhame k stedrovecernemu stolu.
Po niekolkych pripitkoch KONECNE rozbalujeme darceky: mam z nich velku radost, najma z praktickych darov od mojich sestriciek; napriklad: makkulinke vonave ponozky z Ameriky. Su take uzasne, ze si ich nedam na nohy, iba sa na budem chodit tuzobne pozerat.
N. dostal kniziek neurekom, tento rok som mu vsetky dala iba komiksy. Ale ake!
Uf, ked uz vieme, co sme dostali, sa mozeme ist konecne posadit k stolu.
Eclats de Foie Gras, Mangue, Pain d'épices:
Samozrejme, ze mi chyba mamikin fantasticky zemiakovy majonezovy salat, ku ktoremu si v niektore STASTNE roky vyzobrem aj spomienku na detstvo (vyprazany syr). Ale to, co nam pripravila francuzska mam', je naozaj tiez uzasne.
A nakoniec osviezenie: ananasovo-mangovy kompot z cerstveho ovocia v zalievke, ktoru mam' pripravila z mentoloveho caju (lebo sme nezohnali cerstvu matu).
Cmuk!
*iranska graficka Marjane Satrapi - kompletny Persepolis
*kanadsky ilustrator Guy Delisle - PyongYang
*taliansky magicky realista, maliar, spisovatel Dino Buzzati - Orfi aux enfers: Poema a fumetti
Od mam' dostal Wii... to aby sa nenudil v pusti (a odvtedy uz iba hra tenis a chodi na virtualnu rybacku)!
Po darcekoch nakoniec ostala iba kopa papierov.
Pozorovanie cislo 1: tu nie je o jeden tanier naviac pre okoloiduceho putnika.
Pozorovanie cislo 2: jest pocas dna je velka chyba. Treba, ako doma, pockat na veceru.
A zacina sa niekolkohodinova kulinarska put. Och! Nie vsetko viem opisat, ale aspon niektore kusky puzzle.
Saumon mariné, ricotta et fond d'artichauts, k tomu Pouilly Fouissé 1997
Pokracujeme s hustou polievkou Velouté de morilles:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára